Brněnský dort
• 6 vajec
• 6 lžic horké vody
• 30 dkg cukru krupice
• 30 dkg polohrubé mouky
• Na světlou placku:
• 3 vejce
• 3 lžíce horké vody
• 15 dkg cukru krupice
• 15 dkg polohrubé mouky
• Na tmavou placku:
• 3 vejce
• 3 lžíce horké vody
• 15 dkg cukru
• 15 dkg polohrubé mouky
• 2 lžíce kakaa
Návod k přípravě
Ušleháme vejce, cukr, vodu do pěny, přidáme mouku, nalijeme do dortové formy a pečeme při 180 °C asi hodinu. Na placku ušleháme vejce s cukrem a vodou do pěny, přidáme mouku, nalijeme na plech na pečicí papír a upečeme - nerolujeme, ale necháme vychladnout. Na tmavou placku upečeme to samé, jenom přidáme kakao. Dort rozkrojíme na polovinu, namažeme máslovým krémem. Rolády namažeme také krémem: světlou tmavým krémem a tmavou světlým krémem. Nakrájíme je na proužky a stáčíme na dort - střídavě světlou a tmavou po celém obvodě dortu. Vršek pomažeme krémem a přiklopíme druhou polovinou dortu. Povrch dortu polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme.Máslový krém si může udělat každý podle svého receptu.