Harlekýn - dort
Suroviny
6 vajec
2 lžíce horké vody
6 lžic moučkového cukru
2 lžíce oleje
2 lžíce kakaa
2 lžičky prášku do pečiva
6 vrchovatých lžic polohrubé mouky
Postup
Dáme si šlehat 6 žloutků, moučkový cukr a horkou vodu. Než se nám to ušlehá,dáme si do misky bílky a vyšleháme v tuhý sníh. Do misky si připravíme polohrubou mouku, prášek do pečiva a kakao a smícháme. Do žloutkové směsi přilijeme olej,zamícháme a na střídačku přisypáváme mouku s ušlehaným sněhem. Hotové zamíchané těsto vylijeme do vymazané a vysypané hrubou moukou dortový formy. Korpus pečeme na 180°C asi 25 -30 minut, záleží na typu trouby. Hotový korpus necháme vychladit.
Krém
3 dkg másla
3 dkg hladké mouky
400 ml mléka
10 dkg másla
1 lžíce kakaa
moučkový cukr podle chuti
pařížskou šlehačku - 1 smetana na šlehání a 100 gr čokolády na vaření
1 smetana na šlehání a 1 ztužovač do šlehačky
Postup
Den předem si připravíme pařížskou šlehačku. Do kastrůlku nalijeme smetanu na vaření a nalámeme čokoládu na vaření a mícháme dokud se nám čokoláda nerozpustí. Necháme vychladit a občas zamícháme, aby se nám neudělal škraloup,poté přelijeme do krabičky a dáme vychladit do lednice. Druhý den si uděláme světlou jíšku z másla a hladké mouky,zalijeme mlékem a mícháme aby se nám udělala hustá kaše,kterou potom necháme vychladnout, ale občas kaši promícháme,aby se nám neudělal škraloup.Vyšleháme si změklé máslo a po částech přidáváme vychladlou kaši,kakao a podle chuti moučkový cukr. Dort rozřízneme,namažeme krémem a přiklopíme, zbytek krému použijeme na potření celého dortu. Šlehačku a ztužovač vyšleháme podle návodu na sáčku. Pařížskou šlehačku, kterou jsme si den předem připravily ušleháme. Šlehačky si dáme do sáčků a ozdobíme dort dle fantazie a necháme v lednici vychladit.
krém
(alexia, 27. 9. 2018 19:55)