Diviznový sirup a Macerát
květ divizny
moučkový cukr
Do suché sklenice dáme žluté květy divizny zasypeme cukrem
množství cukru je takové aby květy byly zasypané a mohl vznikat výluh
další den promícháme a přidáme další květy a opět zasypeme cukrem
třetí den opět promícháme a přisypeme další květy a cukr
necháme stát asi 2-3 dny zakryté plátýnkem louhovat a mezi tím mícháme čistou lžicí potom sirup přecedíme přes plátýnko abychom se zbavili chloupků z divizny nalijeme do čisté sklenice a uchováváme v suchu a chladnu můžeme mít i v ledničce užíváme 1 lžíci 3x denně proti kašli zahlenění
sirup se může udělat i vařený - výluh vaříme do zhoustnutí a horký nalijeme do skleniček a otočíme víčkem dolů a po chvilce obrátíme zpět
Diviznu co nám zbyla v pláténku po cezení dáme do sklenice a zalijeme pálenkou -hruškovicí merunkovicí- vodkou tak aby byla divizna potopená uzavřeme a necháme aspon týden macerovat během macerování promícháme otočením sklenice a potom přecedíme opět přes plátýnko a dobře vymačkáme
macerát je určený pro dospělé na zahřátí při nachlazení
výborná je výmluva jak se napíti když je člověk nemocný!!