Jablečné čatní
2 kg jablek
60 dkg cibule
2 dcl octa
2 lžíce soli
2 lžíce mletého zázvoru
1 lžíce nového koření
1 lžíce mletého pepře
1 palička česneku
Jablka oloupeme ,zbavíme jadřinců a nakrájíme na malé kostičky,
cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky,česnek nakrájíme na slabé plátky,
vše dáme do kastrolu podlijeme 1 dcl vody a pod pokličkou dusíme asi 1/2 hodiny.
Potom přidáme 1 rovnou lžíci mletého nového koření ,1lžíci mletého pepře
2 lžíce mletého zázvoru 2 lžíce soli a 2dcl octa a ještě dusíme a občas promícháme
sůl a ocet nezpůsobuje připalování vaříme ještě asi 1/2 hodiny a potom přidáme 30 dkg cukru
a ochutnáváme ,čatní by mělo být sladko kyselé a přitom ostré
naplníme do malých skleniček a sterilujeme asi 20 minut na 80 °C
čatní se musí nechat aspoň měsíc rozležet chut koření se zjemní
podáváme ke grilovanému masu ale i k dušenému masu s rýží