Švestkové čatní
1 kg zralých švestek - blum
1 cibule
2 cm čerstvého zázvoru
50 ml octa
10 dkg rozinek
10 dkg cukru
1/2 lžičky mleté skořice
1 lžička chilli-nebo feferonka
50 ml červené víno
5 dkg mandlových lupínků
Blumy nebo švestky umyjeme a vypeckujeme nakrájíme na malé kousky a dáme do kastrolu,
přidáme nasekanou cibuli jemně nastrouhaný zázvor směs zvolna vaříme po chvilce přidáme
rozinky cukr skořici chilli a ocet a vaříme na mírném ohni ještě asi 20-30 minut dokud se blumy nerozvaří
hned po odstavení vmícháme červené víno podle chuti a na suché pánvi opražené mandlové lupínky
čatní plníme do skleniček a uzavřené sterilujeme 20 minut při 80°C a obrácené dnem vzhůru necháme vychladnout